Tornar

Historias de conejo y elefante

Roldán, Gustavo

Editorial: Barcelona: A Buen Paso
Any: 2011
ISBN: 978-84-938036-3-6
Edat: (10-12)

Fa tres anys que GRETEL té uns col.laboradors excepcionals: els nens i nenes de l’Escola Francesc Aldea de Terrassa. Lara Reyes, membre del nostre grup n’és la seva mestra. Des de l’inici, ha portat a terme un projecte de mobilització de llibres a l’aula que s’ha encomanat ràpidament a tota l’escola. Els infants tenen un lloc físic per a la lectura a les aules -un agradable espai per estirar-se sense sabates i entre coixins-, cartelleres temàtiques al voltant dels llibres preferits dels nens, i una dotació ben portada per a la biblioteca escolar. Però més enllà dels canvis físics, el temps que es dedica a la lectura literària i el fet que es conversi i s’escrigui molt sobre llibres (tant en projectes d’aula, com en un bloc que porten de la mà de la mestra: http://blocs.xtec.cat/cepcescaldea3r/) han estat claus per la consolidació d’una comunitat de lectors que comparteixen referents i complicitats a partir de les seves lectures. Una complicitat que s’ha estès a autors, il·lustradors, editors, llibreters i especialistes en LIJ, amb els quals es relacionen habitualment. Tot això ha permès a “les talpetes” -el grup s’autodenomina així pel llibre de Wolf Eribuch: La talpeta que volia saber qui li havia fet allò al cap– entendre el complex entramat d’actors que permeten que lectors i textos es trobin. Fa poc, les talpetes han començat a entrenar-se en l’art d’escriure ressenyes. Heus aquí les nostres recomanacions del mes, triades i escrites per tres d’aquests savis crítics literaris.

HISTORIAS DE CONEJO Y ELEFANTE
Escrita amb molt bon humor i pel mateix autor i il·lustrador, Historias de conejo y elefante té un gran punt humorístic, ja que totes les històries tenen molta gràcia. Aquest llibre comença com ho faria qualsevol història tradicional, és a dir, presentant els personatges: el conejo i l’elefante. En aquest moment, pots pensar que serà una història normal amb embolics, però de seguida t’adones que són diferents històries molt divertides.
Pel que fa a les il·lustracions, estan fetes amb tres colors: el verd, el vermell i el negre, i només amb línies, i això fa que els personatges siguin més ridículs i divertits.
Si etiquetéssim els personatges, de l’elefant podríem dir que és: poruc, ingenu, divertit i babau. Sobre el conill: astut, valent, bromista i divertit. Així doncs, aquesta parella d’amics resulten una combinació estranya perquè un és un animal molt gran i fort, però molt poruc, i l’altre és petit i dèbil, però molt valent.
Finalment, caldria destacar que el text està escrit amb els mateixos colors de les il·lustracions i això aporta que el lector es pugui guiar millor quan parla cada personatge, ja que quan parla el conill la lletra és vermella, quan parla l’elefant es posa verda i quan està narrant el narrador és negra. Adrián Francés

Adrián Francés. 10 anys. Encara que és un entusiasta lector de literatura de diversos gèneres, també li agraden els llibres informatius o, millor encara, aquells que combinen la ficció amb la informació com El mitjó salvatge, que sempre el fa riure quan arriba a la part del mitjó llanut.