Tornar

Animals contraris. Un llibre pop-up

Peter Horácek

Traductors:

Teresa Ferran

Editorial: Barcelona: Joventut
Any: 2013
ISBN: 978-84-261-3957-3
Edat: (0-6)

Sempre és convenient -i ben divertit- tenir un llibre per a les primeres edats sobre la tradició d’enfrontar contraris. Aquí en celebrem un del prestigiós il.lustrador txec, establert a Gran Bretanya, Peter Horácek.

Blancs o colors suaus i alegres per al fons, divertides il.lustracions d’animals ben identificables (amb algun animal prou exòtic com un suricata!) i amb desplegables a cada pàgina de contrast que juguen amb la varietat del punt de comparació: cap amunt si es tracta de l’alçada de la girafa respecte del gos salsitxa, troquelat per representar el soroll del rugit o l’impacte acolorit del paó, diverses inclinacions per representar els moviments (diagonal per al dinàmic cangur, llençat endavant per al ràpid guepard) o un desplegable prou gran per encabir l’elefant. Atractiu i ben pensat, amb un disseny de pàgina sempre bonic i molt variat, farà les delícies dels petits. De fet, un dels petits lectors que formen part del “banc de prova” de GRETEL, fa dies que no es desenganxa del llibre, així que hem decidit fer-li cas en la nostra recomanació mensual!.

Horácek ha aconseguit un estil ben personal i identificable en la seva obra, així que aquesta pot ser una ocasió per acostar-vos a altres dels seus títols, la majoria publicats per l’editorial Joventut: Elefant, L’oca ruca, Una casa a la mida, Compta animals; però també per altres segells, com el primaveral títol editat per Kókinos: Papallones, papallones.

I si us agraden els jocs d’oposicions, no us oblideu pas de dos llibres meravellosos per a totes les edats: l’un, Els contraris, en què el genial humor de Pittau i Gervais contrasta adjectius, (podrit/frec, arrissat-llis, visible/invisible, etc.) atribuïts sempre a elefants; va ser editat per Blume el 2003, però afortunadament encara és al mercat; l’altre, el de Noël Bourcier: Fotos de contrarios, editat per SM el 2005, en què una il.lustració i una fotografia van contrastant cada vegada tota mena de conceptes (absurdo/lógico, hundirse/flotar, desde abajo/desde arriba, etc.) de forma imaginativa i sorprenent.

Teresa Colomer