Tornar

Dans mon Rêve

Laboratori: Digital E-toiles
Llengua: Anglès i francès
Edat: (0-6)

In my dream es pot descriure com un exercici de poesia combinatòria pels més petits; un experiment que mescla elements del «cadàver exquisit» dels surrealistes amb les experimentacions literàries del grup Oulipo (pensem sobretot en Cent mille millards de poèmes de Raymond Queneau) i que recorda a una altra aplicació per a primers lectors amb la qual comparteix alguns aspectes: My Little story factory. I és que a l’obrir l’aplicació, el lector es troba amb una pantalla en la qual tant el text com la imatge es composen de tres fragments. Quan s’uneixen configuren una il·lustració i un poema de tres versos que, en les seves possibles variacions, poden produir fins a 8 000 combinacions diferents.

L’inici de l’aplicació és sempre aleatòria i a partir d’aquesta primera pantalla és el lector el que va elaborant els seus propis poemes (textuals i visuals) variant un, dos o tres dels elements possibles. D’aquesta manera, In my dream es constitueix com una mena de carro circular en el qual petites històries oníriques i farcides d’elements surrealistes es succeeixen, evocant amb força la capacitat creativa del món dels somnis. El lector es converteix aquí en una mena d’explorador que amb les seves decisions va descobrint les històries amagades en les pantalles.

A banda de fer possible la lectura autònoma o d’elegir que sigui un locutor qui reciti els poemes, In my dream dóna altres opcions. El petit poeta pot guardar les combinacions que més li agradin en una galeria d’imatges pròpia, o bé elegir entre una pantalla de fons blanc o una de fons negre. Mentre que en la primera podem llegir o escoltar el poema i veure com els fragments de la imatge s’uneixen els uns amb els altres, la pantalla de fons negre només ens mostra parts de la imatge, que canvien, en alguns casos, els colors. El silenci de la pantalla de fons blanc només trencat per la veu del narrador o pel lleu so al canviar els elements desapareix en la de fons negre. Una música calmada i misteriosa acompanya aquí les il·lustracions, evocant amb més força la metàfora del carro circular i el caràcter enigmàtic dels somnis.

Links descarrega