Aaron Reed
18Cadence és la història d’una casa, el número 18 de Cadence Street, explicada a través dels seus habitants durant 100 anys, des del 1900, data en què hi entra a viure la primera parella, fins a l’any 2000, en què la narració es dóna per conclosa. Durant aquest temps s’expliquen nombroses vides: d’habitants de diferent perfil, provinents de diferent context històric i amb diversos sistemes de creences que generaran històries plurals que mostren la complexitat de les societats humanes i, més en concret, la complexitat de l’Amèrica del Nord del passat segle XX. Però, més enllà de la simple trama, el que resulta interessant de l’obra d’Aaron Reeds és l’artifici literari digital creat per aprofitar de manera significativa les possibilitats manipulatives del mitjà electrònic.
Com si fos una base de dades, aquesta app ens convida a “navegar” per les cinc habitacions de la casa, a través dels diferents personatges que les ocupen i saltant d’any en any mitjançant la interfície que organitza tota aquesta massa d’informació que el lector ha de reconstruir, si és que vol tenir una visió ordenada i coherent de la història. La narració, focalitzada en els múltiples protagonistes, sumat a la falta d’una autoritat narrativa clàssica que estructuri i englobi la perspectiva general, incrementa la sensació de relativitat, fet que pot resultar molt interessant per a la reflexió metaliterària sobre com els lectors (re)construïm les històries. La descripció dels espais es realitza mitjançant una llista dels objectes que s’observen en cada cambra, i que projecten una imatge interessant de cada època i grup de llogaters: hi trobarem llibres, hi veurem l’arribada de la ràdio a la llar, de la televisió i de tot un seguit d’elements que, encara que siguin aliens a la nostra cultura més propera, associarem fàcilment amb els diferents estereotips familiars. 18cadence ens ofereix un puzle i ens convida a ordenar-lo; la manera de fer-ho ja dependrà de nosaltres.
Aquesta última afirmació no és banal, ja que una de les característiques més interessants d’aquesta obra és la possibilitat de manipular tots aquests elements per generar els nostres propis textos. Del menú de navegació descrit més amunt en podrem extreure els fragments que vulguem per combinar i crear nous textos, la qual cosa obre la porta de la producció literària a l’usuari. L’entorn, a més, permet guardar aquestes creacions, publicar-les i llegir les dels usuaris que hagin volgut compartir-les. Aquesta possibilitat esdevé un exercici genial de comparació comunitària de lectoescriptures que reforça la idea de la interpretació com un procés d’associacions on la subjectivitat té un bon marge d’acció.
En definitiva, una obra molt interessant per perdre la por al caos literari, per jugar-hi i per ordenar-lo com cadascú vulgui en un entorn ben dissenyat i acotat.