Tornar

Shimmering literacies: Popular Culture and Reading and Writing Online

Bronwyn T. Williams

Editorial: New York: Peter Lang
Any: 2009
ISBN: 978-1433103346

Sabem ben poc sobre les pràctiques de lectura i d’escriptura en línia dels joves d’avui: què fan quan estan connectats? Que aprenen darrera les pantalles “centellejants”? Que hi aprenen que sigui útil des d’un punt de vista acadèmic? Què significa per a ells participar en els contextos digitals que ofereix l’entorn 2.0?

A Shimmering literacies: Popular Culture and Reading and Writing Online (Literacitats centellejants: Cultura popular i lectura i escriptura en línia), Bronwyn T. Williams explora l’impacte que la cultura popular adolescent (musical, televisiva, la narrativa mediàtica audiovisual i literària) està tenint en les pràctiques lletrades en línia dels joves d’avui i, alhora, com l’escriptura jove en línia està influint i transformant la cultura popular.La recerca es basa en l’observació “in situ” de com 21 joves dels Estats Units de primer any d’universitat participen i interactuen amb la cultura popular des de xarxes socials com MySpace i Facebook, i des webs de fanforums i fanfiction. Aquestes dades es complementen amb l’anàlisi qualitativa d’entrevistes en profunditat realitzades amb els participants.

En concret, Williams investiga com les pràctiques lletrades en línia dels joves al voltant de la cultura popular que consumeixen estant transformant la seva percepció sobre els textos, la lectura i l’escriptura. En les interaccions digitals autèntiques en les quals s’impliquen, els joves prenen consciència de la retòrica dels textos que produeixen i dels efectes socials i emocionals que l’ús de llengua té per a la identitat dels altres i la pròpia. Això els porta a reflexionar intuïtivament sobre les nocions de “lector” i “receptor”, a justificar i fonamentar amb més cura les seves idees, i a utilitzar la llengua amb més subtilesa. D’altra banda, comentant o creant fanfics (narracions de ficció escrites per fans que es basen en pel·lícules, novel·les, programes de televisió, videojocs o literatura generalment mediàtica) es plantegen la problemàtica de l’autoria dels textos.

L’estudi de Williams és, en definitiva, una valuosa aportació a l’àmbit de l’educació lletrada que ens presenta els joves com a constructors actius de significats. Per al professorat i els investigadors, aquesta recerca proporciona punts de vista i reflexions penetrants sobre les pràctiques lletrades del món de la cultura popular del jove 2.0.