Tornar

Flix

Ungerer, Tomi

Traductors:

Carmen Diana Dearden

Editorial: Caracas/Barcelona: Ekaré
Any: 2013
ISBN: 9788493991272
Edat: (6-8)

Flix comença amb una jugada genètica que deixa ben sorpresos els gats Teo i Flora quan neix el fill que esperaven i resulta que és un gos. Però el tracten amb la mateixa estimació paterna, li donen un padrí gos i el porten a l’escola dels gossos, a l’altra banda del riu. Flix explica la vida d’aquest gosset que viu entre dos mons diferents i se’n surt prou bé, tot establint complicitats i sinèrgies positives entre els dos mons. La sorpresa final, quan en Flix té el seu propi fill, afirma la continuïtat de les interrelacions que erosionen les divisions establertes.

Fa dècades que la literatura per a infants tracta d’educar en l’acceptació del diferent i en la interrelació entre cultures. Moltes vegades, lamentablement, amb el didactisme d’unes històries planes que regalimen ingenuïtat i bones intencions. No és pas el cas de Flix, un llibre que combina l’humor maligne i la multitud de detalls amagats de Tomi Ungerer amb l’afecte assenyat dels personatges, l’acció social i un esperit positiu de clara aposta moral. Una història vivificant, divertida i gens edulcorada il.lustrada a l’alçada gràfica a què ens té acostumats l’autor d’àlbums tan indiscutibles com Els tres bandits, Crictor o els recentment publicats en castellà: Otto. Autobiografia de un osito de peluche (a Ediciones B), Hombre Luna (a Libros del zorro rojo) y El hombre Niebla (a Lóguez), títols que aprofitem per recomanar també amb entusiasme, alhora que ho fem amb Flix editat per la bona factura de l’editorial Ekaré.

Tomi Ungerer va patir la invasió nazi a la seva Alsàcia natal (i tracta directament el tema de la guerra mundial i els cams d’extermini a Otto) i va viure molts anys als Estats Units, Canadà i Irlanda (país a qui ret homenatge amb El hombre Niebla). Potser per les circumstàncies bèl.liques de la seva infantesa i la seva vida itinerant fins que va tornar a establir-se a Estrasburg, les obres d’Ungerer, premi Andersen de llibres per infants, tracten sovint sobre la intolerància, la supervivència dels bons sentiments i actituds davant de les dificultats, el pacifisme o el maltracte als animals. I ho fa sempre de forma divertida i original. Si voleu un llibre destacable sobre la bona convivència entre els diferents, aquest és un títol excel.lent per a la vostra biblioteca. I si voleu simplement una bona història, esplèndidament il.lustrada que us faci riure i fruir llargament del seus detalls, també l’encertareu.

Teresa Colomer