Tornar

El curiós món de la Calpurnia Tate

Kelly, Jackellyn

Traductors:

Jordi Vidal i Tubau

Editorial: La galera
Any: 2015
ISBN: 978-84-942617-5-6
Edat: (12-14)

El curiós món de la Calpurnia Tate continua el món creat a L’evolució de Calpurnia Tate, una obra que va captivar públic i crítica amb la seva aparició. Aquí som al tombant del segle XX, quan Calpurnia fa tretze anys. Continua vivint a la granja familiar de Texas, voltada dels seus germans, tots nois, arredossada a l’avi científic que li dona suport en les seves ànsies d’iniciar-se en el món de l’estudi de la natura i enfrontada a la tradició del que s’espera socialment d’una noia.

La inundació real que va tenir lloc a la costa dels Estats Units permet la introducció de dos nous personatges que en fugen: un veterinari jueu que s’instal·la al poble i una cosina una mica més gran que d’entrada sembla anar ben a la seva d’una forma ben fleuma i poc atractiva des de la perspectiva de la Calpurnia, però que al final descobrirem que té la seva mateixa tossuderia i intel·ligència per obtenir allò que vol. D’altra banda, l’obra atorga protagonisme a un dels germans, en Travis, un nen sensible i aficionat a connectar i protegir tota mena d’animals especialment poc adequats per fer de mascota. Amb aquests nous elements, l’obra continua descrivint el procés maduratiu de la Calpurnia: fa tàndem amb el germà, aprèn a negociar amb la cosina, descobreix i afronta aspectes més sofisticats de discriminació femenina i aprèn a jugar les seves cartes per aconseguir diners i llibertat que li permetin aconseguir ser qui vol ser.

No és una obra de grans intrigues ni aventures. Els detalls es van travant al llarg del llibre tot teixint un fil subtil en el marc de la vida quotidiana. El lector acompanya la protagonista en aquest fluir de la vida en què es van col·locant les peces de sentit que finalment es resolen amb la satisfactòria sensació d’haver crescut. Un llibre molt consistent i una nova protagonista de força que podem considerar ja situada en el panorama estable de la literatura juvenil. Farà les delícies del professorat de ciències i deixarà nostàlgics de nous episodis tots els lectors que han après a viure novament en els pobles americans de fa més d’un segle, en un temps regit per la natura i per les relacions familiars i comunitàries de l’època; però amb una perspectiva enormement autèntica sobre els sentiments, la intel·ligència i la voluntat humana de progressar, entendre i ser en el món.

Teresa Colomer