Tornar

Contes de la Mel i l’Ós

Dubosarsky, Ursula

Il·lustracions:

Ron Books

Traductors:

Fina Marfà

Editorial: Barcelona: Corimbo
Any: 2013
ISBN: 9788484704843
Edat: (6-8)

Contes de la Mel i l’Ós recull els cinc primers contes de la col·lecció creada per una autora i un il·lustrador australians. Ens presenten una altra de les curioses parelles d’animals humanitzats que conviuen junts a la literatura infantil, com l’ós i el tigre de Janosch, l’ós i la rateta de Gabrielle Vincent, o les parelles de gripaus d’Arnold Lobel. Aquí, l’un és un ós i l’altre, la Mel, un ocell. També, com en aquestes altres sèries, s’expliquen petites peripècies, els sentiments i la lògica pròpies dels infants, protagonitzats per uns personatges que viuen sols i per tant, cuinen, endrecen la casa i el jardí i tenen autonomia per moure’s pel món, tot alternant les situacions on un té cura de l’altre, sense que cap dels dos acabi d’adoptar inequívocament el paper d’adult. Una situació d’infantesa i d’independència que resulta plausible gràcies al protagonisme animal, i que sens dubte és atractiva per als infants.
El to general també coincideix amb les obres citades en la tranquil.litat, amistat, imaginació i humor que respiren les històries. I també ho fa en els sentiments que acull sense donar cap lliçó d’estar per casa: la vergonya que porta a amagar per sempre més l’autoria de la trapelleria feta, l’avorriment de l’espera, el mal humor sobtat o la inseguretat temorenca; però també, alhora i barrejades, apareixen la calidesa de les relacions, la complicitat o el prendre en consideració la perspectiva de l’altre.
En total harmonia, les il.lustracions recullen la tradició tendre dels animals humanitzats, en la línia, per exemple, de les de E. H. Shepard al Vent entre els salzes o a Winnie de Puh. Les il.lustracions, i l’encert a triar un format petit i sòlid, complementen aquests contes ben escrits, emotius i divertits, que ensenyen com la literatura acull l’experiència infantil i ajuda a créixer els infants.

Teresa Colomer