Tornar

Bestiari salvatge d’estar per casa

Serra, Sebastià

Editorial: El Cep i la Nansa
Any: 2017
ISBN: 9788494562440
Edat: (6-8)

Bestiari salvatge d’estar per casa és un bestiari poètic, situat, doncs, en una tradició ben arrelada a la poesia catalana per a infants. Són poemes en quartetes (quatre versos de rima alterna) que tracten d’animals de la casa i el camp (aranyes, gats, guineus, orenetes, etc.) i també d’alguns de més salvatges, com lleons i elefants. Els poemes es defineixen pel seu gran sentit de l’humor i de la llengua, amb abundants jocs de paraules i frases fetes. Però també resulta essencial la seva apel·lació a coneixements sobre costums, llocs, personatges, literatura tradicional o connotacions habituals en els animals tractats (com en el cas dels dracs, la faula de la guineu i el formatge, la transformació dels prínceps en gripaus, la saviesa del mussol o saber on són Tarragona i l’Estartit per entendre el sentit d’un poema) Vegem-ne un exemple:

Dorm la serp, ben cargolada,
el llarg hivern sota zero.
Com llefiscosa ensaimada
del forn de Pere Botero.
Cada doble plana mostra un escenari diferents: de nit, a la selva, a casa de la bruixa, al pis, a la festa major, etc. Hi ha molts detalls per mirar i remirar, però un fet a destacar és que aquest bestiari també és un àlbum, on text i imatge col·laboren en un tot que inclou el llibre sencer. Com assenyala Teresa Duran a la seva ressenya de la revista Faristol “La gràcia i el mèrit d’aquest bestiari rau en el fet que estrofa i imatge no van cadascuna pel seu cantó, sinó que estan relligades entre si de manera indissoluble, tant en la doble plana com en la concatenació d’aquestes” (vegeu la resta de la ressenya a: (http://www.clijcat.cat/faristol/paginas/detall_critiques.php?recordID=3062).
Així que aquest bestiari no és un poemari il·lustrat, com és habitual, sinó un àlbum on el lector ha de fer tombs pel text i la imatge, i fins i tot adonar-se de la relació del que es mostra amb dibuixos anteriors, per tal d’obtenir així una diversió multiplicada. Potser sigui perquè aquest és el primer text que ens ofereix l’il·lustrador Sebastià Serra, però realment resulta una proposta innovadora en la col·lecció de bestiaris de què disposem. Feu-li, doncs, un lloc al vostre prestatge, en favor, tant del seu mèrit, com de la diversitat que introdueix.

Teresa Colomer