Tornar

Touché!

Text: Riki Blanco
Música: Susto y/o muerte i Riki Blanco

Laboratori: CONACULTA
Il·lustracions:

Riki Blanco

Llengua: Castellà
Edat: (+14)

Tal com avança el seu títol, Touché! dóna en el blanc i, per ser més precisos, va directament al cor. Es tracta d’un llibre interactiu –disponible en línia i per descarregar gratuïtament– que reuneix micronarracions, frases soltes, aforismes, imatges fixes i en moviment musicades al voltant del desamor i el despit. L’obra utilitza creativa i conceptualment els recursos multimèdia per oferir un mostrari d’emocions i estats que van des de l’erotisme, la violència, la gelosia, passant per l’autodestrucció, el buit i el dolor, fins a la malencònia i l’enyorança. Té imatges molt potents que conviden a pensar sobre com funcionen les narracions multimodals: una, per exemple, on un home es fica a dins d’un sac de boxa com qui es lliura als cops de la vida, o una altra que s’assembla un videojoc on un pastís de noces es deconstrueix fins enfonsar-se del tot, com simbolitzant un divorci que acaba amb un irreconciliable i definitiu GAME OVER. A més d’aquestes hi ha unes quantes amb toll i fils de sang que es barregen amb textos que semblen de bolero, com la d’un metròmetre amb un gat degollat que divideix una parella.

Al mateix temps fragmentari i articulat, Touché! juga amb el ritme, les pauses i les expectatives que generen les il·lustracions i les associacions de vegades literals i altres vegades peregrines entre text, imatge i so. Els llenguatges i els textos es cohesionen harmònicament per transmetre la dissonància i la discòrdia de la vida. La tensió entre els textos narratius i les il·lustracions poètiques produeix dinamisme i ironia, com es pot veure en la part on diu “carinyo, vine, seu, hem de parlar” i apareix una cadira elèctrica i el so de fons és el de l’estàtica d’un televisor quan ja no hi ha senyal.

L’estil és clarament barceloní i no s’escapa de la influència de la Massana i d’això que alguns han qualificat com humanisme 2.0., el qual s’assenta en la versatilitat dels seus exponents per moure’s en diferents registres i narrar en imatges. No és de sorprendre, doncs, queTouché! sigui guanyador del Premi mexicà Paula Benavides al millor llibre animat.

Links descarrega