Tornar

The heart and the bottle

Oliver Jeffers

Laboratori: Penguin Group
Llengua: Inglés
Edat: (8-10)

The Heart and the Bottle és una adaptació de l’àlbum il·lustrat El cor i la botella del guardonat Oliver Jeffers, publicat en català per Andana el 2014. La protagonista d’aquesta història és una nena que, davant la pèrdua d’un ésser estimat, decideix guardar i protegir el seu cor en una ampolla. No obstant això, encara que aconsegueix així desprendre’s de la tristesa i el dolor, també perd la seva curiositat i la capacitat de sorprendre’s. Una narració que ens parla sobre la mort i de com intentem sobreposar-nos a ella.

Bold Creative, desenvolupadors de la versió digital, afirmen que el seu objectiu era crear una aplicació que capturés l’esperit i encant original de l’obra en paper però aportant al lector una nova experiència de lectura i això, precisament, és el que han aconseguit. Mantenint el text i les il·lustracions originals de l’autor, la interactivitat proposada està integrada en la narració de tal manera que l’actuació del lector és necessària per a l’avanç de la història. A més, el botó d’ajuda “hint” ens guia al llarg de l’obra per a que no perdem de vista quins són els elements interactius importants en cada escena. Mitjançant aquest recurs creatiu no només es pretén que el lector se senti identificat amb la protagonista sinó que es juga amb els canvis de focalització narrativa en una interessant manera d’aprofitar les noves formes de construcció literària.

Els subtils però significatius sons de fons ens acompanyen al llarg d’aquesta aplicació en la qual el lector pot triar pàgina a pàgina si vol que la història se li sigui llegida per la veu de l’actriu Helena Bonham Carter. La música, absent al llarg de la narració, funciona com un element paratextual ja que només s’escolta a la pantalla inicial i a les finals, funció que podria comparar-se amb les guardes d’un àlbum il·lustrat.

Tot i haver estat una de les primeres produccions dins del mercat de les tauletes digitals, i tot i que aquest fet es nota en algunes de les errades de disseny que presenta, aquesta aplicació és un bon exemple de com les possibilitats que ofereix aquest nou mitjà poden posar-se al servei de la narració, proporcionant així noves experiències lectores.

Links descarrega