Tornar

Mono Gorro

Haughton, Chris

Laboratori: Fox&Sheep
Llengua: Castellà i altres
Any: 2015
Edat: (0-6)

Mono Gorro és la primera aplicació del dissenyador i il·lustrador dublinès Chris Haughton. Aquesta obra, elaborada conjuntament amb el laboratori alemany Fox&Sheep, ens ofereix nou episodis de vida quotidiana d’un mico humanitzat que provocarà somriures i emocions en els més petits. Les oportunitats lúdiques i interactives dels nens i nenes amb el simi protagonista, essencials per a l’inici i desenvolupament dels successius esdevediments, exemplifiquen algunes de les qualitats més significatives de la literatura infantil digital actual.

Les diferents escenes comparteixen la mateixa estructura on s’alternen pantalles amb un text escrit no llegit, amb d’altres que proposen accions animades on els infants hauran d’anar ajudant el personatge a entrar literalment en escena començant per obrir-li la porta. També podran jugar amb ell a jocs típics d’aquestes primeres edats com són el joc de fet i amagar o el de seguir el rei, aquesta vegada però, ballant i seguint les instruccions del protagonista. En altres episodis la interacció passa per altres formes d’activitat quotidiana com l’alimentació o la comunicació. Els més petits podran alimentar el mico, parlar-hi directament per telèfon o bé enviar-li missatges. La història finalitza amb l’hora del conte abans d’anar dormir, on el lector participa en una lectura compartida i intertextual, amb referents directes a l’obra de Haughton Oh no, Charlie!, i amb propostes similars a les de Buenas noches de Heidi Wittlinger i Fox&Sheep. El lector esdevindrà l’actor que passarà les pàgines del llibre al petit mico i li apagarà el llum una vegada la història hagi finalitzat. Una escena que mostra metafòricament les múltiples formes que pot prendre la literatura infantil actual, i en la que el paper i la pantalla conviuen amb la hibridesa i fluïdesa que pertoca. Una app que ofereix, com altres obres d’aquest mateix laboratori, un primer contacte amb la literatura infantil digital, desenvolupar la motricitat fina, i tenir empatia amb aquest personatge altament expressiu en una història divertida abans d’anar a dormir.

Disponible de moment en catorze llengües, tot i que encara no en català, l’aplicació conté una navegació fàcil i intuïtiva, un ambient sonor adequat i un disseny propi amb una gama cromàtica intensa i particular dins l’univers haughtonià de mascotes divertides. A partir de l’aplicació, es poden accedir a altres productes tant del laboratori berlinès com a altres pàgines digitalitzades de llibres del propi autor. Una aplicació interactiva per a llegir, descobrir i jugar en família i compartir moments entre petits i grans.

Links descarrega