Tornar

Les meilleures applications pour les enfants!

Deschamps, Laure

Editorial: París: La Souris Grise- ScreenKids
Any: 2014
ISBN: 9782955004104

El llibre que recomanem aquest mes és una guia que selecciona les millors aplicacions infantils per a tauletes i per a telèfons intel·ligents. Un primer títol de l’editorial La Souris Grise, que si bé ja disposa de certa experiència en el mercat francòfon com a editorial de continguts digitals, especialment amb la revista online que porta el mateix nom, és la primera vegada que s’aventura a publicar en paper les millors aplicacions dels darrers quatre anys. Una novetat internacional, en format analògic, que selecciona aquesta nova mena de llibres i continguts sota criteris de qualitat, seguretat, originalitat, ergonomia, i usos lectors. La guia està dirigida a un public divers (famílies, mestres, bibliotecaris…) i aquest hivern a França es podia adquirir en diferents punts de venda com llibreries, botigues de joguines, botigues de lleure, cooperatives de productes ecològics, grans superfícies o a través de la xarxa. I si bé és una guia pensada pel mercat francòfon, l’origen de les obres és internacional, com és habitual en aquest nou context. Les aplicacions en anglès són la gran majoria, tot i que també s’hi recullen obres disponibles en francès, alemany, i una minoria en altres llengües.
El llibre està dividit en deu capítols que es poden englobar en cinc grans apartats: unes primeres definicions, els criteris de selecció que han seguit a l’hora d’escollir les obres, aplicacions segons l’edat, aplicacions segons les diferents tipologies d’obres numèriques: històries d’anar a dormir, primeres lectures, lectures innovadores en forma i contingut, lectures que fomenten la creativitat, el joc, eines escolars… I finalment, l’últim apartat recull recomanacions sobre el contacte dels nens amb les pantalles, el temps d’exposició i la utilització de la cultura numèrica a les llars i centres escolars per tal d’iniciar, des de ben petits, una relació sana, compromesa i serena.

El lector podrà realitzar una lectura fragmentada o selectiva de la guia segons el que cerqui, ja que tot està perfectament indexat i ordenat. Les aplicacions seleccionades són presentades acuradament amb símbols definits des de l’inici que indiquen l’edat, el preu, els formats amb què es troben disponibles (Apple, Android, Amazon i Windows), i a més a més hi inclouen un codi QR que permet mantenir els continguts actualitzats, ampliar informacions o realitzar directament l’adquisició de les aplicacions. Aquesta petita guia, escrita d’una manera sintètica, senzilla, visual i molt intuïtiva, selecciona cent vint obres en menys de dues-centes pàgines. Un recull d’aplicacions en format analògic que ofereix una bona entrada a aquest nou univers digital.